Tanyapályázat… de melyik?

Ezt a kérdést tavaly év eleje óta teszik fel, többnyire a pályázatírók. Az érdeklődők, ügyfelek ugyanis csak egy lehetőséget ismernek tanyájuk fejlesztése szempontjából.

A Vidékfejlesztési Program (továbbiakban VP) megjelenése előtt csak a Hermann Ottó Intézet (lánykori nevén NAKVI) által kiírt tanyafejlesztési pályázatát ismertük. Röviden a két pályázat közötti különbségekre szeretnék rávilágítani és a VP tanyaprogramnak szeretnék egy kis “reklámot” csinálni. Tapasztalataim alapján alig ismerik, megijednek tőle az emberek, ugyanis bonyolultabb, mint a már évek óta futó tanyafejlesztési program pályázatai, illetve a céljában hasonló Otthon Melege Program felhívásai.

A két tanyapályázat azonos annyiban, hogy pályázni Pest megye déli járásaiból (Ceglédi, Dabasi, Monori (kivéve Gyömrő), Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei járások) és az Alföld megyéiből (Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar) lehet. Az ingatlannak saját, illetve közeli hozzátartozó tulajdonának kell lennie. A tanyán már január 1-jén lakcímmel kell rendelkezni: HOI esetén kérelembenyújtás évében, VP esetében pedig kérelembenyújtást megelőző évben.

A HOI tanyafejlesztési programnak több célterülete van (gazdaságfejlesztés, lakóingatlan-fejlesztés, önkormányzatok és civil szervezetek számára fejlesztési lehetőség), kezdvezményezetti köre is jóval szélesebb, ugyanakkor a keretösszeg, ami rendelkezésre áll rendkívül csekély. A pályázat szabályozása értelmében forráskimerülés esetén zár a pályázatfeltöltő rendszer, további kérelmek ugyan betölthetőek, de nem véglegesíthetőek, nem nyújthatóak be. A pályázati felület nagyon egyszerű, bár lassú. A kérelembeadást megelőzi egy miniszteri rendelet, a HOI oldalán pályázati felhívásokat tesznek közzé, majd a kérelembenyújtási felület a beadás napján válik élessé (ekkor kell gyorsan regisztrálni és villámgyorsan beadni a kérelmet). Gyakorlatilag 2017-ben pár órán belül az összes jogcím bezárt. Aki ilyen pályázatot szeretne beadni, olyan szerződést írjon alá a pályázatírójával, aki garantálja, hogy a 8-kor nyitó felületen legkésőbb 8:30-ig beadja a kérelmét. Nehéz, de nem lehetetlen. Egyébként magas rizikót vállal az illető. Ha sikerül beadni, ez még nem garancia arra, hogy lezárták forráskimerülés miatt és nyerni is fog a kérelem. Egyébként magánszemélyek, mezőgazdasági termelők számára 3 millió Ft-ot adnak 75% intenzitással (fiatal gazdák 90%) gazdaságindításra, -fejlesztésre. Lakóingatlan-fejlesztésre 4 millió Ft-ot juttatnak 75% intenzitás mellett. Előleg bankgarancia nélkül kapható, 75-%-os mértékben.

A VP tanyafejlesztési pályázatnál két fő célterület van (háztartási léptékű villamos energia, vízellátás, szennyvízkezelési fejlesztései), kedvezményezetti körét magánszemélyek és önkormányzatok alkotják, keretösszege többszöröse a másik tanyapályázat összforrásának. A kérelmeket lassan egy éve várják, időközben 95%-ra felemelték a támogatási intenzitást, ami a VP jogcímek esetében nagyon ritka. Az igényelhető támogatási összeg 6,2 millió Ft magánszemélyek számára, míg önkormányzatok 50 milliót hívhatnak le. 50%-os előleg van, biztosítékot kell felmutatni a MÁK (anno MVH – Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, ma a MÁK – Magyar Államkincstár végzi el a kifizető ügynökségi feladatokat) részére. A pályázat benyújtásának körülményei nehezebbek (pl. napelemnél az áramszolgáltató felé igénybejelentőt kell csatolni a kérelemhez, ha építési költségeket akarunk elszámoltatni, akkor Építési normagyűjtemény szerint kell megtervezni a költségvetést, különböző igazolásokat kell beszerezni). Az esély az nyerésre jó. Forráskimerülés esetén közleményt hoznak a palyazat.gov.hu oldalon a lezárásról, minimum 8 nappal a felhívásban szereplő határnap előtt. Szakaszos bírálat van, ami azt jelenti, hogy bizonyos határnapokig beérkezett kérelmeket együtt bírálnak el. A gyakorlatban számunkra ebből annyi a fontos, hogy ilyen, előre megadott dátumokon függeszthetik fel a benyújtásokat.

Még az NFSI által kezelt Otthon Melege Program pályázatokról szólnék annyit, hogy ez az a pályázat, amivel lakások, házak energetikai korszerűsítését magánszemélyek vissza nem térítendő támogatás formájában fejleszthetik (eddigi jogcímek, melyek különböző időközönként jelennek meg: háztartási nagygépcsere, kazáncsere, konvektorcsere, nyílászárók cseréje, szigetelés, napelem beruházás). Támogatási intenzitás 40-80% között mozog. A forráskimerülést nehéz megjósolni, eddigiek alapján háztartási gépcsere fél-1 napig van nyitva (hűtőgép, mosógép), a többi jogcím több napot, de például a kazáncserére hónapokig lehetett kérelmet beadni. Ha befogadják a kérelmet, nagy esély van a nyerésre, még úgy is, hogy életkorra, településre nézve nincs korlátozás. Hitelekkel kapcsolatban sok a negatív tapasztalat, ezért csak említés szintjén szeretnék szólni a GINOP/VEKOP lakásenergetikai támogatott hitelekről, melyek igénybevételére tavaly tavasztól nyílt lehetőség a palyazat.gov.hu oldalon megjelent közlemények alapján.

Szólj hozzá!