Lesznek-e komoly ellenőrzések 2018-ban a mezőgazdaságban?

A válasz: IGEN.

Ebben a rövid cikkben szeretném felhívni a mezőgazdaságban dolgozók figyelmét, hogy megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi főosztályának 2018-as évre vonatkozó ellenőrzési terve.

Ha már egy fő alkalmazottad is van ( állandó vagy alkalmi) rád is vonatkozik a munkavédelmi törvény és szükséges a munkavédelemmel foglalkoznod!

Az egyszerűsített foglalkoztatás és idénymunka is szervezett munkavégzésnek minősül a munkavédelmi törvény és a munkavédelmi jogszabályok előírásait be kell tartani ( hiába mondjuk a munkavédelmi felügyelőnek, hogy ő csak Feles Elek és holnap már nem lesz itt.)

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb iparág, sokfajta tevékenységet, munkafolyamatot és emiatt sok balesetveszélyt jelentő kockázati tényezőt rejt magában.

Az elmúlt években is történtek súlyos munkahelyi balesetek a mezőgazdaságban és sajnos halálos kimenetelű is. Ezért a munkavédelmi hatóság a következő években s nagy figyelmet fordít a mezőgazdasági ágazatra:

Melyek azok a dokumentációk, amelyet minden vállalkozásnak egy szakemberrel el kell készíttetnie pl: a munkahelyi kockázatértékelés, a kémiai kockázatértékelés, a munkáltatói rendelkezések, a munkavédelmi oktatási tematika, tűzvédelmi oktatási tematika stb.

Az NGM munkavédelmi kampányt indít a mezőgazdaságban dolgozók érdekében. Tájékoztató kiadványokkal és konferenciákon hívják fel az ágazat munkaadóinak figyelmét a biztonságos munkavégzés szabályaira, előírásaira.

A következő cikkekben az általános munkavédelmi előírásokkal foglalkozok majd: milyen munkavédelmi- tűzvédelmi dokumentációk szükségesek egy vállalkozás számára, a mezőgazdaság speciális munkavédelmi szabályaival,  a szabadban végzett munka veszélyeivel, klímaártalom hatásaival, gépek berendezések biztonságos üzemeltetésével, tűzvédelmi szabályokkal, munkahelyek, telephelyek használati szabályaival, elektromos szabadvezetékek közelében végzett munka, gépjárműjavítás biztonsága, munkahelyi balesetek.

Szólj hozzá!